Mereka yang Prihatin:

Tuesday, November 22, 2011

ngauman Harimau Malaya

alhamdulillah
pertarungan sengit di antara kelab bola sepak Malaysia dengan Indonesia di Sukan SEA pada malam tadi mempamerkan kehebatan kelab masing-masing...
setelah bertarung melebihi masa perlawanan yang sepatutnya yang membawa kepada tambahan masa menyebabkan perlawanan ni diheret ke sepakan penalti apabila percubaan jaringan gol kedua-dua belah kelab tidak diterima pengadil kerana off-side...
amat mendukacitakan apabila sepatutnya sorakan kegembiraan sepatutnya boleh dilaungkan tanpa sepakan penalti dibuat...
namun apakan daya, permainan saksama harus diteruskan dengan sepakan penalti...
sekalian alhamdulillah dipanjatkan kehadrat Ilahi apabila Harimau Malaya dapat mempersembahkan sepakan yang mengghairahkan yang menunudukkan penjaga gol Indonesia  (sape ntah name beliau)...
tampa disangka adenye kelab bola gergasi EPL yang turut menyaksikan perlawanan tersebut...
selepas kejuaraan Harimau Malaya memenangi emas pada arena sukan ini, tanpa segan silunya Liverpool FC mengucapkan tahniah buat mereka melalui page rasmi LFC facebook...
tahniah sekalian pemain bola sepak Malaysia, kalian layak di banggakan...


Sunday, November 20, 2011

20.11.2011

hari ni hari ahad...
bertarikh 20.11.2011 kalendar masihi...
tgk kat fb macam ramai je teman yg dok update status pasal date harini...
mungkin pada mereka date harini nampak CUTE kan...
SWEET jer...
kakendar masihi ciptaan jahiliyah diagungkan, dirasekan cantik...

kalendar hijriah?
sape je la yg nak pasan bape haribulan...
yg di tunggu kalo kalendar hijriah ni
1 Ramadhan, mengeluh coz kene puase
1 Syawal coz nk bgaye baju raye
commonly dirasai oleh kite la kan...

pahtu dengan date yang leh memberi cuti kepada rakyat Malaysia yang dh terlampau banyak cutinya
macam 1/awal Muharram, dapat cuti untuk certain negeri
ulangtahun kelahiran Rasulullah, leh santai tengok tb...

thats d reality of human nowadays...
LUPA ALPA APA YANG PERLU...

Saturday, November 19, 2011

AKU MAAFKAN KAMU

ada teratak di hujung kampung
bawah cermin kopak ada kotak
tesembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

atur sepuluh daktil batal yang batil
detik dua usul ditutup satu lagi tampil
dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
minta diisolasi dari dalil busuk jahil
aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
mana cepat terbang atau warna gelang tangan
buah fikiran aneh terganrung di persimpangan
halusinasi susuli ketandusan ihsan
ubat parut auditori kesan artilari insan
gagal dikesan

aku maafkan kamu
tak perlu kita bertemu
cukup kau tahu
yang aku
maafkan kamu
tolong teruskan hidup
jangan sebut namaku

timbul tenggelam, timbul tenggelam
acapkali terpendam, acapkali tersegam
cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
ini bukan lagu rindu ini madah dendam
ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
ku dihukum masuk neraka di awal usia
minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
maafkan mereka, mereka tidak tahu
mereka tidak ramas buku,mereka segan ilmu
mereka tidak fasih malah fasik guna kata
kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
maafkan mereka, mereka tiada nilai
ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

atas kepala murai sekawan
mari ku ramit kucup lehernya
terlalu rahi dendam di angan
sampai terkacip mulut mahirnya

aku maafkan kamu
tak perlu kita bertemu 
cukup kau tahu
yang aku
maafkan kamu
tolong teruskan hidup
jangan sebut namaku

jangan ahli sihir seru nama maharaja
nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
kalau tepelajar sila guna hak miranda
pura-pura dengar, telan tapi x hadam
hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
mereka mula kiri, aku kanan bila baca
sudah mahir rumi,mari tafsir alif ba ta

(alif)
ada teratak di hujung kampung
(ba)
bawah cermin kopak ada kotak
(ta)
tersembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

Tuesday, November 15, 2011

pencopet!

RARE...
aku x tau la ape nk jadi dengan dak-dak hostel ni
sebelum ni aku dikejutkan dengan pencopetan kasut futsel adidas yg disimpan dlm box di store simpanan
then selimut, cadar, sarung bantal n bantal mahal plop kene copet
loni baju yg di baduh n d hanger pn kene copet gak!
2 helai dalam tempoh 2 minggu
both hilang kat tempat yg same kat ampaian ruang tamu
DAMN!
both shirts kesayanganku...
bangsat gile la pencopet tu...
pelik betul laj
xder benda len kot dy nk rembat, yg lebih berharge...


Wednesday, November 9, 2011

Friday, November 4, 2011

pemimpin-pemimpin kita di Mekah

walaupun akan ade perbedaan masa diantara pix yg sy nk kongsikan ni, pemimpin islam Tok Guru Nik Aziz ketika menunaikan umrahnya pada tahun yg sudah, dan Tan Sri Najib menunaikan ibadah hajinya pada tahun ini, sekadar melihat perbedaan keyakinan untuk menunaikan ibadah sahaja di rumah Allah yg suci&agung itu...



indahnya bile kita betul-betul yakin nk jalankn ibadah di tanah suci, walapun kita ni orang ternama kn, x payah la nk riso hal duniawi, setelkn dulu ibadah, itu yg penting...
o_O

Wednesday, November 2, 2011

November: it's still rainy days

sekarang ni dh masuk hari ke 2 bln 11, alhamdulillah masih lagi bernafas...
termangu di ruang tamu 2 di rumah, duduk d meja study, sambil melihat ke luar pintu sliding door..
cuaca terang tapi hujan masih turun...
dari kejauhan terlihat awan mendung...
kalo time panas ni pn hujan turun, cane la bile awan mendung tu nanti kan plop ye...
huhuhu
ni la laporan kaji cuace pd mlm td...
malam yg gelap bertambah gelap dgn awan hitam...
sepatutnya boleh kelihatan bulan...
namun ia diselebungi awan hitam...
huhuhu...
hujan itu rahmat, biler berlebihan hujannya jadi cubaan pada hambaNya...

Tuesday, November 1, 2011

this is OREN!

ni antara pose Oren yg sempat di ambil before dy hilang entah di campak kemane  pn x tau...
jika ade sesape yg ade menjumpainye di area Bandar Baru Uda JB, 
harap dpt menjaganye dgn elok ye...
if jumpa sekalipun & xtahan dgn kegedixan manje beliau,
leh le hubungi sy melalui komen box di bawah...
kuikuikui

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails