Mereka yang Prihatin:

Friday, December 9, 2011

hanyut

harus bagaimana lagi
dan terus begini
dengarkan aku
lihat ke mataku

cukup sudah kau menghukum
salahku tetap salahku
benarkan ku berbicara
agar bisa pulih semua

namun harus sampai bila
kau kan diam seribu bahasa

-chorus-
maafkanlah ku tak bisa hidup tampa kamu
fahamilah ku tak mampu terus tanpa kamu
bagaimana ku nanti
bila tiada mengganti
yang ku ada hanya kamu saja

saat mata terpejam
hanya kau ku terbayang
menghapus semua segala rasa dijiwaku

saat mata tebuka
kamulah yang pertama
tak mampu aku
bayangkan
hidup tanpa dirimu

*chorus*

aku memang bersalah
selalu saja mengabaikan mu
dan tapi dah ku sedari
segala perit kau lalui
ku terlupa kau terluka

dan memang selalu
aku bersalah
selalu saja mengabaikan mu
meninggalkanmu
dan tetapi itulah aku sedari
segala perit yang kau lalui
kerna diriku yang terus hanyut

maafkanlah ku tak bisa hidup tanpa kamu
bagaiman ku nanti
bila tiada mengganti
yang ku ada hanya kamu saja

bagaimana ku nanti
bila kau tak disisi
yang ku ada hanya kamu saja...

Tuesday, November 22, 2011

ngauman Harimau Malaya

alhamdulillah
pertarungan sengit di antara kelab bola sepak Malaysia dengan Indonesia di Sukan SEA pada malam tadi mempamerkan kehebatan kelab masing-masing...
setelah bertarung melebihi masa perlawanan yang sepatutnya yang membawa kepada tambahan masa menyebabkan perlawanan ni diheret ke sepakan penalti apabila percubaan jaringan gol kedua-dua belah kelab tidak diterima pengadil kerana off-side...
amat mendukacitakan apabila sepatutnya sorakan kegembiraan sepatutnya boleh dilaungkan tanpa sepakan penalti dibuat...
namun apakan daya, permainan saksama harus diteruskan dengan sepakan penalti...
sekalian alhamdulillah dipanjatkan kehadrat Ilahi apabila Harimau Malaya dapat mempersembahkan sepakan yang mengghairahkan yang menunudukkan penjaga gol Indonesia  (sape ntah name beliau)...
tampa disangka adenye kelab bola gergasi EPL yang turut menyaksikan perlawanan tersebut...
selepas kejuaraan Harimau Malaya memenangi emas pada arena sukan ini, tanpa segan silunya Liverpool FC mengucapkan tahniah buat mereka melalui page rasmi LFC facebook...
tahniah sekalian pemain bola sepak Malaysia, kalian layak di banggakan...


Sunday, November 20, 2011

20.11.2011

hari ni hari ahad...
bertarikh 20.11.2011 kalendar masihi...
tgk kat fb macam ramai je teman yg dok update status pasal date harini...
mungkin pada mereka date harini nampak CUTE kan...
SWEET jer...
kakendar masihi ciptaan jahiliyah diagungkan, dirasekan cantik...

kalendar hijriah?
sape je la yg nak pasan bape haribulan...
yg di tunggu kalo kalendar hijriah ni
1 Ramadhan, mengeluh coz kene puase
1 Syawal coz nk bgaye baju raye
commonly dirasai oleh kite la kan...

pahtu dengan date yang leh memberi cuti kepada rakyat Malaysia yang dh terlampau banyak cutinya
macam 1/awal Muharram, dapat cuti untuk certain negeri
ulangtahun kelahiran Rasulullah, leh santai tengok tb...

thats d reality of human nowadays...
LUPA ALPA APA YANG PERLU...

Saturday, November 19, 2011

AKU MAAFKAN KAMU

ada teratak di hujung kampung
bawah cermin kopak ada kotak
tesembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

atur sepuluh daktil batal yang batil
detik dua usul ditutup satu lagi tampil
dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
minta diisolasi dari dalil busuk jahil
aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
mana cepat terbang atau warna gelang tangan
buah fikiran aneh terganrung di persimpangan
halusinasi susuli ketandusan ihsan
ubat parut auditori kesan artilari insan
gagal dikesan

aku maafkan kamu
tak perlu kita bertemu
cukup kau tahu
yang aku
maafkan kamu
tolong teruskan hidup
jangan sebut namaku

timbul tenggelam, timbul tenggelam
acapkali terpendam, acapkali tersegam
cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
ini bukan lagu rindu ini madah dendam
ku ditimbang tanpa neraca di awal usia
ku dihukum masuk neraka di awal usia
minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
maafkan mereka, mereka tidak tahu
mereka tidak ramas buku,mereka segan ilmu
mereka tidak fasih malah fasik guna kata
kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
maafkan mereka, mereka tiada nilai
ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati

atas kepala murai sekawan
mari ku ramit kucup lehernya
terlalu rahi dendam di angan
sampai terkacip mulut mahirnya

aku maafkan kamu
tak perlu kita bertemu 
cukup kau tahu
yang aku
maafkan kamu
tolong teruskan hidup
jangan sebut namaku

jangan ahli sihir seru nama maharaja
nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
kalau tepelajar sila guna hak miranda
pura-pura dengar, telan tapi x hadam
hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
mereka mula kiri, aku kanan bila baca
sudah mahir rumi,mari tafsir alif ba ta

(alif)
ada teratak di hujung kampung
(ba)
bawah cermin kopak ada kotak
(ta)
tersembunyi dalamnya ada tempurung
sembunyi bawahnya katak melalak

Tuesday, November 15, 2011

pencopet!

RARE...
aku x tau la ape nk jadi dengan dak-dak hostel ni
sebelum ni aku dikejutkan dengan pencopetan kasut futsel adidas yg disimpan dlm box di store simpanan
then selimut, cadar, sarung bantal n bantal mahal plop kene copet
loni baju yg di baduh n d hanger pn kene copet gak!
2 helai dalam tempoh 2 minggu
both hilang kat tempat yg same kat ampaian ruang tamu
DAMN!
both shirts kesayanganku...
bangsat gile la pencopet tu...
pelik betul laj
xder benda len kot dy nk rembat, yg lebih berharge...


Wednesday, November 9, 2011

Friday, November 4, 2011

pemimpin-pemimpin kita di Mekah

walaupun akan ade perbedaan masa diantara pix yg sy nk kongsikan ni, pemimpin islam Tok Guru Nik Aziz ketika menunaikan umrahnya pada tahun yg sudah, dan Tan Sri Najib menunaikan ibadah hajinya pada tahun ini, sekadar melihat perbedaan keyakinan untuk menunaikan ibadah sahaja di rumah Allah yg suci&agung itu...



indahnya bile kita betul-betul yakin nk jalankn ibadah di tanah suci, walapun kita ni orang ternama kn, x payah la nk riso hal duniawi, setelkn dulu ibadah, itu yg penting...
o_O

Wednesday, November 2, 2011

November: it's still rainy days

sekarang ni dh masuk hari ke 2 bln 11, alhamdulillah masih lagi bernafas...
termangu di ruang tamu 2 di rumah, duduk d meja study, sambil melihat ke luar pintu sliding door..
cuaca terang tapi hujan masih turun...
dari kejauhan terlihat awan mendung...
kalo time panas ni pn hujan turun, cane la bile awan mendung tu nanti kan plop ye...
huhuhu
ni la laporan kaji cuace pd mlm td...
malam yg gelap bertambah gelap dgn awan hitam...
sepatutnya boleh kelihatan bulan...
namun ia diselebungi awan hitam...
huhuhu...
hujan itu rahmat, biler berlebihan hujannya jadi cubaan pada hambaNya...

Tuesday, November 1, 2011

this is OREN!

ni antara pose Oren yg sempat di ambil before dy hilang entah di campak kemane  pn x tau...
jika ade sesape yg ade menjumpainye di area Bandar Baru Uda JB, 
harap dpt menjaganye dgn elok ye...
if jumpa sekalipun & xtahan dgn kegedixan manje beliau,
leh le hubungi sy melalui komen box di bawah...
kuikuikui

Tuesday, August 2, 2011

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

"nawaitu sauma rhadin an a'da'ie fardhu shahri ramdhana hazihis sanati lillahitaala" yang membawa maksud "sahaja aku berniat puasa pada esok hari di bulan Ramadhan kerana Allah Taala..."

alhamdulillah, tahun 2011 dapat kembali kita bertemu dengan Ramadhan al-Mubarak... 

apa niatnya dengan ketibaan Ramadhan kini?

usia semakin meningkat, masih ada yang tidak memahami jiwa Ramadhan. ada yang mengerti perlu menahan lapar dahaga dari terbitnya fajar hingga la terbenamnya matahari... namun amal ibadat yang lain, terutama solat fardhu 5 waktu masih terkial-kial dibuat, ade pun yang masih melewatkannya...

bukan nak kata aku ni baik sangat, hanya insan biasa yang melihat bangsa Melayu beragama Islam melalui bulan Ramadhan sahaja... menilai orang lain demi diri sendiri, kelak yang lain pun akan perasan akannya...

1st day Ramadhan tahun ni jatuhnya pada hari Isnin, tapi yang sebenarnya bermula pada waktu Maghrib Ahad malam Isnin... namun dapat aku lihat pada hari ahad tersebut, masih ramai Umat Melayu yang berpusu ke wayang... mungkin ingin memenuhi hajatnya nonton wayang sebelum berpuasa, nak pulun habis-habisan sume movie yang ade... nak qada' siap2 untuk bulan puase ni... malam itu juga dapat aku dengari lagu2 melayu klasik 80an berkumandang di warong2 yang menyediakan kemudahan karaoke... Melayu juga yang melalak pada malam Ramadhan... ni kes nak qada' siap2 gak, maybe bulan puasa ni nak ngaji jer, x leh karok lagi...


apa yang betul2 kita fahami arti Ramadhan?

muhasabahkan diri, selami apa yang kita fahami arti Ramadhan itu pada kita sendiri... mungkin akan ade yang sedar akan makna kehidupan ini, kelahiran ini di dunia untuk apa jika selalu kita muhasabahkan diri, menilai apa yang kita ada dan sejauh mana penglibatan kita untuk memenuhi keperluan dunia & akhirat...

mungkin akan ada juga yang sedar, hakikatnya hanya sedar sahaja, mengubahnya kepada kebaikan mungkin berat baginya... take it slow, jika yakin masih ada mentari esok yang terbit dari timur, mungkin ada masa untuk kalian mengubahnya...

mungkin juga akan ada yang kenali Ramadhan dengan puasa sahaja, isi kandungan Ramadhan itu sendiri tidak diketahui... seperti yang pernah aku lihat, ade segelintir umat Melayu yang dengan beraninya menyumpah seranah tentang puasa, menahan lapar dahaga... kononnya ia ketinggalan zaman... dan pernah juga yang aku temui golongan yang menganggap merokok itu hanya makruh... WTF!!! jahil sungguh, namun hanya mampu aku teguri melalui doa dihati, dengan jelingan mata yang tajam... LOL!

fikir-fikirkanlah apa yang kita akan lakukan untuk Ramdhan ini...

sekian~

Thursday, July 28, 2011

kui3...

hampir sudah sebulan aku kerja kat Angsana, macam dah yang aku lalui...

sebelum balik tadi, mase lepak dengan saudara Mamat, beliau ade menyatakan bahawa beliau telah nampak peningkatan dalam kerjaya aku, hahaha... ceit podah la Mat!

sepanjang aku kerja kat sini, takder sape pun yang tau name penuh aku, hanya adik aku, Jambu & Alip jer yang tau name panggilan betul aku... betapa punya la aku cover name aku... yang lain2 hanya panggil aku dengan gelaran Mat@Bol@Mot, hahaha...

tragedi 25hb malam, iaitu Selasa malam,  lepas aku balik kerja, macam biase kene bersiap untuk tournament badminton dengan budak2 Angsana... betting dengan WakMin open 10sen [bg sape yg paham la bape nilai sebenarnya...] regu bersama Jambu, namun ternyata persembahan pada malam itu tidak begitu baik... lost 10sen!! 

o.t.w. balik tu, ade roadblox JPJ kt sebelah jalan nak masuk ke Perling, nasib le x terlibat kan... bile dah masuk jalan kampung tu, Mamat call Jambu, coz aku kene anta Jambu balik, memandangkan beliau xder transport untuk ke tournament malam ni tu... Mamat mengkhabarkan bahawa ade lg roadblox kt jalan depan.. aku sebenarnya x risau ape pun, sume clear, IC, lesen, roadtax sume lengkap... tp demi kepastian aku cek smule wallet cap kukulalat aku ni... ternyata sesuatu yg x kuduga... IC, lesen & roadtax xder... huhu... ntah mane tercicir... aku & Jambu berpatah smule ke sportcenter & call Mamat balik demi kepastian tentang roadblox tu... rupenye kt kampung tu xder... dengan nekadnya aku meneruskan perjalanan pulang, even Jambu ade lesen, namun hanya P sahaja yang beliau ade... 

sesampainya di traffic lite dekat dengan Angsana, sekali lg Mamat call Jambu, beliau katekan yang lesen & sume benda alah yang aku tercicir tu, ade pade WakMin... ape punya badi la malam tu, huhu...

esoknya di Angsana, WakMin memulangkan sume hartaku tersebut... x lame lepas tu, bila aku lalu tempat keje beliau, dy menanyakan name aku, yang dy ingat 'Asyraf'... uh! xder pun kaitan name tersebut dengan name aku yang tertulis kat IC aku... hahaha... even semalaman hartaku tersebut berada di tangannya, namun beliau masih tak hengat name aku yang simple & cute-mute tu, hahaha...

tragedi 27hb, bersamaan hari Khamis malam Jumaat, hampir sebulan aku kerja kat Angsana ni, 1st time la aku mengalami pendarahan luka yang aku rasa amat teruk la, darah meleleh umpama sungai yang mengalir... even lepas dilalukan di bawah air paip, dengan segeranya air yang mengalir tersebut bertukar warna merah... dengan gaya professional aku cuba untuk tidak menunjukkan riak panik, dengan segera memanggil Mamat untuk cover kerja2 aku... bila Mamat menyedari ape yang berlaku, dy menyuruh aku untuk mengepam limau kasturi banyak2 supaya pendarahan berhenti... sambil aku melalukan jari manisku yang luka hampir menampakkan tulang dengan air paip, aku mengepam limau kasturi pada luka tersebut, dan ternyata kengiluan yang aku alami amatlah tinggi, sehinggakan aku terasa seperti mahu buang air kecil yang teramat... dahsat weh~ 

selepas tu aku meminta bantuan Mox untuk mendapatkan plaster, sambil berjalan, boleh la dilihat darah menitik di atas lantai yang telah di mop oleh Bai cleaner... lepas jer plaster pada luka tersebut, masih dapat dilihat darah yang mengalir keluar di sebalik plaster tersebut... seketika kemudian, ia berhenti menalir, dan mulalah terasa kebas sepanjang jari manisku yang comel ni, huhuhu

nangis?

mane ade, dah terbiasa merasakan darah mengalir pada belahan badanku... pengalaman di bedah di Hospital Sultanah Aminah JB, telah memberikan aku pengalaman merasai darah yang mengalir keluar dari belahan mane2 tubuhku, kui3...

sehinggakan kini, aku menaip nukilan pada malam ini, padahal luka tu baru jer maghrib tadi aku alami, kekebasan pada jari manis tangan kananku masih terasa... kenangan hampir sebulan aku bekerja di Angsana ni, mengalami pendarahan yang amat mengilukan...

sekian untuk ketika ini... salam~

Monday, July 25, 2011

Kenapa?

Kenapa ada diantara Melayu kita yang suka memandang rendah pada bangsa sendiri?

aku alaminya ketika ingin menjamu selera makan malamku; wantan maggi goreng. aku menumpang duduk semeja dengan 2 orang staff lelaki UO Supermarket yang berbangsa Melayu, umur dalam lingkungan 30-an. meja kami betul2 terletak depan kedai air yang faymes, Angsana Cafe..

2 orang lelaki ni boleh la aku nak kategorikan sebagai pakcik, tapi dari perbualan kami, hanya membahaskan 'kau aku' jer, kire macam dah lame kenal la, lagipun dorang ni memang dah selalu aku jumpa semenjak keje kat Angsana ni.. 

pada awal perbualan, hanya topik biasa2 jer yang kami bualkan. tapi bila dah pakcik sorang ni, yang aku rase lagi tua cikit dari yang lagi sorang, dia mula bertanyakan umur aku & apa komitmen yang telah aku berikan pada diri aku sendiri & keluarga & masa depan aku.

aku hanya menjawab 'umur baru 20' [perasan muda jap...

then mula la dy cakap [ada nada bangga diri] yang dy masa seumurku [20thn] dah ada kerja tetap. aku hanya mengangguk mengiyakan katanya tadi. then dy cakap pasal budak2 yang kerja kat Angsana Cafe tu, 'bagus sangat ke kerja jual air?' ' boleh ke nak hidup sampai ke tua kerja jual air je?'..

aku hanya mendiamkan diri jer...

then pakcik yang lagi sorang ni, ada gaya macam kerek cikit la coz pernah menakutkan aku, coz sebelum ni dy ade tanya mana asal aku, then dy cakap budak2 motor kampung dy pernah gaduh dengan budak kampung asal aku, 'ade aku kisah?' kata hatiku ketika dy mula cerita pasal budak kampung dy that day..

pakcik ni mula la tanya pasal budak2 yang keje jual air ni, ade EPF ke depa ni keje, gaji beso mane la keje jual air je.. [ betul2 menghina kata2 beliau...]

aku tetap mendiamkan diri...

then pakcik 1st tu cakap la yang dy ni tunggu jer duit EPF dy, nak invest dalam hartanah la, tu la ni la.. 

well, pakcik 2orang ni keje hanya guard UO jer, memang la berbaju uniform, nampak smart..

dari apa yang aku dengar budak2 UO cakap, gaji depa ni xder la beso mane pun.. ade sorang baiya ni, from Pakistan, loni keje cleaner jer, pernah cerita kat aku mase dok lepak kat food-court ni, sebelum ni dy kerja dengan UO 2thn lebih, gaji hanya RM800++ jer.. then biler dy tukar kerja cleaner kat food-court ni, gaji dy basic 1k, kerja x penat even 12jam per day..

rakyat asing reti menghargai kerja2 yang depa lakukan & respect kerja orang lain, tapi ade Melayu kita yang memandang rendah kerja orang lain tampa melalui atau menyiasat sendiri kerja orang lain tersebut..

saudara Adi dari Batam yang bekerja di Angsana Cafe ni sebagai pembancuh air, telah berkhidmat di bawah keseliaan Abang Aji selama 3thn, kini telah bergelar bapa, dapat berkeluarga even sebagai pembancuh air.. gajinya RM50 per day, tidak termasuk OT & advance.. dy x pernah pun aku dengar mempertikaikan kerja2 orang lain..

Monday, July 18, 2011

words to be memorize [3]

Dear,
We may love the wrong person..
Cry for the wrong reason..
But one thing is for sure..
Mistakes help us find the right person..
And I found already..

Dear,

When am talking about black, that is your favourite..
When am talking about favorite, that is your sweater..
When am talking about sweater, that is in cinema..
When am talking about cinema, am in love..
When am talking about love, i'm missing someone.. 
When am talking about someone, i miss you..

Dear,
jambatan menjadi penyambung rinduku..
saat aku melihat mu walau dalam kelam..
aku kenal itu kamu..

kau terus bergerak mencari tempat..
disaat aku keluar melihat dirimu..
terasa ingin ku dakap,namun marah ku masih belum hilang..
marah ketika kau membiarkan diriku berseorangan..

Kita berbual,disaksikan tasik,dan lampu..
aku asyik..
melihat dirimu..
meluahkan kata-kata cinta..
meluahkan kata-kata semangat.. 
mempertanyakan dirimu..
ku elus pipi mu,dan kau bermain dengan rambutku.. 
aku mulai merinduimu..

akhir kata mu,kau menyintaiku..
tidak pernah ingin jauh dariku..
takut akan kehilangan ku.. 
kau usap kepala ku..
ketenangan dapat ku rasakan.. 
maafkan aku..kerana aku terlalu menyayangimu.. 

Thursday, July 14, 2011

Tak Lokek Ilmu

hari ni, walaupun agak membosankan kerja, x ramai customer yg datang, tapi aku dapat tau something yang susah nak dapat, kalau x kene pada tempatnya...

Pak Cik yang niaga pisang goreng dalam Angsana ni, walaupun tengok je cam biz biase2 jer, tapi ilmu dy tinggi... dah merata tempat dy pergi... setakat nak speakim Thailand tu tade hal la, even speakim Thai dengan mamat Indon, nasib le mamat tu pun pandai spekim Thai gak, kui3...

dalam masa terdekat ni, dy punya perancangan nak wat Umrah, alhamdulillah... setakat belanja bape ribu tu wat Ibadah, dy cakap jangan terlalu berkira sangat...

setakat ilmu nak beli kereta tu, dy sarankan if nak amik 1st hand kereta, amik yang made in Japan, more reliable la katenye... if nak amik yang 2nd hand kete amik yang made in west la katenye... kui3... ntah celah mane la agaknya kiter ni nak pandang kete made in Malaysia if ikut saranan dy tu kan... jadinya tak laku le kete Malaysia if most of Malaysian follow saranan dy ni...

then ade 1 benda ni yang dy share; HANYA TERDAPAT 4 PERKATAAN ASLI MELAYU SAHAJA DALAM DUNIA NI!!! yang lain2 perkataan Melayu yang digunakan sekarang hanyalah pinjaman semata-mata dari mane2 bahasa sedunia...

percaya atau tidak?

dy suwo cek kat DEWAN BAHASA & PUSTAKA...

so PakCik ni pun btau la ape yang 4 perkataan yang ASAL & ASLI Melayu tu

1.   BABI

2.   BATU

3.   PAKU

4.   [aku lupe lagi satu, kertas tu tinggal kat tempat kerja, huhu...]

so, jika anda ade kelapangan, pi la cek ape lagi perkataan2 ASAL & ASLI Melayu, jika ade lebih dari 4, mari la kiter kongsi bersama...

Wednesday, July 6, 2011

IniGameKeneTengok!

akan aku cuba usahakan untuk tengok ini game:

Liverpool Asia Tour 2011

hehe... dah lame aku nantikan favorite team aku mai Malaysia... cam x caye je depa nak mai tahun ni kan... nasib sebelum puasa...

team Malaysia VS Liverpool tu, hehe... nak kater aku ni die-hard fan depa xder la sangat, juz minat gitu2 jer, tapi minatnya melebihi mane2 team EPL lain, hehe... even team ni utk season 2010/2011 EPL-CL x bape begitu menarik, x dapat memasuki tempat 4 teratas, menduduki game Champions League, tapi aku tetap minat team ni... 

dah ushar tiket ni, tapi dok pk cane nak dapatkan seat yg best, hehe...


tu dy punye price seat... huhu... banyak dah seat sold out ni... x leh nak tunggu lame2.. kene tanya bos leh x mintak cuti on that date, huhu... baru leh booking tiket... dalam minggu ni juga akan aku usahakan...

insyaAllah...

KakikuSemakinPenat

mendekati seminggu aku berada di Angsana, hampir 12jam aku spent masa kat situ, buat ape?

"Cari rejeki le..."

aku kuatkan juga kudrat yg ade demi pulus... Alhamdulillah, even penat lelah yg aku alami selama kat sane untuk seketika waktu yang dah aku lalui ni, banyak benda dah aku belajar, dari yang formal sampai la yang x formal... 

well, kalo nak cari rejeki tu kan, yang paling penting kene ikhlas la, tak kisah la dengan sape pun kiter berurusan... name pun nak berhadapan dengan customers kan, macam2 kerenah le yang depa tunjuk, sume dengan cara masing2...

ade yang OK, ade yang kureng cikit la... nak kata x berkenan di hati, tapi tak sume hati manusia kita dapat puaskan...

ade yang leh wat member, ade gak la yang nak jadi member tapi pangai melampau, 'gurau kasaq' orang kate...

REDHA je la kan... SABAR tu kan separuh dari IMAN...

*biler la dapat pi berurut ni, huhuhu...

Sunday, July 3, 2011

seharian di Angsana

sudah 2 hari aku betapa kat Angsana tu.. macam2 gaya orang dah aku jumpa.. Jumaat menampilkan sebilangan orang yang berkerjaya untuk datang bertandang ke Angsana untuk mengisi masa rehat mereka...
Sabtu pula menampilkan lebih ramai budak2 sekolah yang bergaya, Singaporean yang kaki shopping, Malaysian yang suka merayau...

alhamdulillah, semuanya berjalan lancar.. lega dapat manjadi observer melihat telatah & kerenah manusia.. dah 1001 wajah dah aku jumpa, dari yang friendly sampai la yang kerek, kononnya macam dah otai, padehal umo bape bape hari jer...

manisnya mulut untuk bertanya kabo, bermesra tu memang dah menjadi adat kat area tu.. termasuklah PATI.. tapi yang peliknya, budak2 sekolah ni macam dah terlalu over je, datang dah macam abang2, xder lesen B2 dah angkut awek mai nek motor, smoker plop tu kat khalayak ramai, macam x riso jer kalo mak bapak ke, pakcik makcik ke, jiran tetangga ke, ade mai Angsana & ternampak depa ni smoking... dress-up depa ni leh la kalo aku nak kategorikan macam teenage yang selalu melepak kat Times Square KL... pangai pun lebih kurang same jer...

yang akak2 ni plop, fuh~! ade yang aku jumpa tu, pagi mai keje dalam Angsana pakai tudung, tetiba jer masuk tengahari hilang dah tudung, bile time nak balik jer bertudung molek balik... x pelik la kan...

yang lakinye plop, especially yang berdekatan dengan aku la, siap bertatu lagi kat lengan tangan, tatu timbul weh~ bukan stiker or inai, pe kelas, LOL... x tau la ikot mazhab mane depa ni...

[seronok gak tengok pangai manusia ni...]

Thursday, June 30, 2011

ape la nak jadi dengan media elektronik ni

macam dah xder cerciter jer kan media2 kat Malaysia ni nak show kat telivision sekarang ni... x habis2 dengan SINETRON dari Indonesia... especially channel TV3 & TV9, cam dh xder pilihan lain jer nak tayangkan citer... sampaikan aku dah naik jemu dah nak tengok TV sejak kebelakangan ni, almaklumla baru jer cuti semester kan, isi masa terluang dengan menonton  TV jer, huhu...


aku dah naik sesak nafas dah asik tengok muka2 pelakon Indonesia ni, bukan x cun atau x hensem, tapi episod satu cerita jer rasernyer lebih dari 30 episod... bayangkan la kalo dah 1 episod jer dah sejam, kalo dah 30 episod [perumpamaan la..] mean dah 30 jam, n kalo dah ikot kan harinya, dah sebulan la citer tu kua kat TV... mau x nye meluat... 


come on la media Malaysia, kalo wat sinetron Malaysia tu, i.e. Nur Elena tu, baru jer bape episod, leh layan la citer tu, support sinetron Malaysia kan... tapi ni manjang sinetron Indonesia, mane la rakyat Malaysia ni asik tak support cerciter Melayu@Malaysia, dah media manjang asik dok tayang citer dari seberang jer... 

x pasal2 jer nanti ade pihak yang kata kononnya rakyat Malaysia ni cam x nak support industri perfileman sendiri la, x kenal artis Malaysia sendiri la, pape je la... yang salah, rakyat...

aku bukan x leh nak tengok channel len2, Discovery Turbo tu manjang jer tengok, MTV lg, SportCenter pe sume yang ade kt astro tu ler... tapi tu chanel orang putih yang bikin, meme x leh la nak compare yang local punya... tapi cerciter nye nak support channel2 yang rakyat Malaysia sendiri ade... isi kandungannya yang ade dalam channel tersebut, adakah semuanya dapat menaikkan taraf pemikiran rakyat Malaysia sendiri... 

tak dinafikan certain channel tu menyediakan sudut ilmiah, i.e. Semanis Kurma [bukan Manisnya Kurma Ni..] & Halaqah Sentuhan Qalbu.. memang berinformasi la biler tengok citer ni, sampai kadang2 tu menitiskan air mata, datangnya sedikit kesedaran... tapi kalo tengok sinetron sampai melalak-lalak, apekehalnye tu??? lakonan semata-mata...

sabo aje la... hm...

Tuesday, June 21, 2011

bayangan ke realiti...

ini adalah kisah horror yang aku sendiri alami baru2 ni jer, kui3... [biler ingat balik cam nak guling2 gelak sampai tersedak jer.. nasib la mak suwo control aku punyer ketawa..] cerciternye camni, ade satu malam tu, if x silap la kan, Jumaat malam Sabtu, aku o.t.way nak tido kat katil abang aku [Along..] memandangkan katil dy dah lame x bpenghuni since dy pindah ke BP, actually dh beberapa malam since aku balik uma bcuti, memang katil dy jd port tido aku, katil bersebelahan tingkap... malam2 sebelumnya aku tido, kaki menghadap arah kiblat, as the bed position la, tapi entah nape malam tersebut aku ubah posisi tido aku, kepala menghala ke arah kiblat. maybe disebabkan kepala aku ni nak rasa angin kipas kuat sikit kot, tu yg ubah posisi tido tu...

entah biler aku terlelap pun aku x perasan. bile dh masuk ke alam mimpi tu, mula siri movie entah ape2 ntah punya siri dah aku lalui, bile sampai 1 part ni suasana malam, aku ternampak 1 jejantas yg agak gelap , diterangi lampu jalan yang samar2. salah satu hujung jejantas ni bersambungan dengan sebuah bangunan, yang pada aku maybe macam sebuah sekolah la, kui3.. biler mata aku dah terpandang ke arah hujung jejantas yg bersambungan dengan bangunan tersebut, x pasal2 aku tlihat akan satu lembaga [bukan hitam, tapi putih]. memang rare la punya lembaga, macam seseorang yang bersarungkn kain putih labuh dari atas kepala sampai ke bawah. yg bertambah rare tu, xder pun punjut2 cam cite antu melayu [i.e. pocong]. x semene-mene akibat dari kesan rare tsebut, mulut aku cuba bertakbir, terkumat kamit tapi x kua suara [memang la kot, dalam mimpi mane pernah kua dengar suara sendiri kn..] tapi memang aku dapat feel la, yg mulut aku tu x dapat pn btakbir..

terus jer aku rasa cam tersedar. tapi yg sebenarnya, aku masih lagi bermimpi. macam mimpi dalam mimpi la [maybe korang susah nak paham camne situasi tu, tapi tu la yang aku alami..] biler aku tersedar dalam mimpi tu, aku berada atas katil yang sama aku tido tadi, lagi rare aku leh nampak sesusuk lembaga atas badan aku, cam bayang2 gitu la [kes kene hempap la ni..] pe lagi, nak bertakbir tapi mulut cam terkunci, sesak weh dada ni, bukan nak kata takut, tapi cam x leh nafas.. entah camne, bile rase aku x leh nafas tu, tetibe aku tersedar utk kali ke-2 [yg ni tjage yg real]. serta merta mulut aku leh bertakbir [Alhamdulillah..] terus aku angkat lutot kaki bagi menepis pape yg patut, terasa kebasnya macam dah lame kene hempap.. bile dh terjaga tu, memang dah x pikir pape la, terus p toilet, wudhu' then sambung tido balik, jam baru kul 4.. pg tu aku bangun tanpa menceritakan pade sesape pn ape yang aku alami, almaklumla anak laki kan, kui3.. then aku gerak ke Real~FarmVille Abd Samad & bermalam disane...

that nite, after sembelih & cuci ayam kampung, akibat terkejar nak solat maghrib, so kami x masak pape untuk diner. so abah seru suwo beli je pape yg nak di makan kt warong sebelum masjid. dengan berbekalkan skaf rambut utk rambut aku yang panjang ni [ala2 rambut Anuar Zain panjangnya..] aku pun start la moto SS Two yg tersimpan rapi di depan uma di Real~FarmVille Abd Samad ni.. masa p, jalan kampung kan, lampu jalan pun jauh2, kiri kanan pokok, gelap gulita gitu, dengan selambar aku menunggang ala2 Usop Wilcha nek beskal lepas beli kek besday dy tu, xder pape pun yang berlaku [tu jer nak btau] sampai la aku ke warong yg diperkatakan. cam kenai jer pokcik & mokcik kat kedai tu, almaklum la 1st time p warong tu, kui3.. order la menu yang ada untuk diner kami malam tu. muroh gak kt warong tu, kui3..

lepas dah siap masakan yg aku order untuk di tapau balik ke uma, lepas je aku berjaya start moto yang malu2 kucing nak hidup tu, aku pn menunggang ke atas jalan tar aku lalui tadi. x jauh dr depan aku ade lampu kete yg hendak ke pekan agaknye. so sebagai pemandu berhemah, aku pun jenguk le ke side mirror, nak tengok ape yg ade kt belakang kn, ne tau ade jentolak ke, lori sawit ke malam2 gini kan, pcuri sawit ke kan. tp xder pn, benda len ade la yang aku nampak. cis~! kuajaq betoi la nate tu..! [versi 1 Malaysia punya maki] aku nampak benda yang same dalam mimpi aku, benda yang aku nampak atas jejantas tu.. sekali pandang mula2 ade depan warong tu, 2nd pandang dy dh beralih atas jalan tar plop. pergh~ men berani jer aku tengok via side mirror kn. jelas lagi clear, x tau mane depan mane belakang, benda tu cam sorg pompuan pakai telekong, tapi xde bahagian muka yg terdedah, tu yg x tau mane depan mane belakang benda alah tu, sjibik cam dalam mimpi, aku tengok benda tu bergerak atas jejantas ke hadapan, tapi xder muka, just kain putih jer.. rare~ dan aku terus menunggang dengan selamba, konon x nampak la, coz ingat pesan sorg ustaz tu cakap, if jumpa benda alah tu, jangan tunjuk kita takot. tapi dalam hati ni dh ketaq giler, ne tau tetiba jer dok belakang aku atas moto tu, mau nye aku wheelie serta merta. Alhamdulillah aku selamat sampai uma di  Real~FarmVille Abd Samad ni dengan jayanya, tanpa menoleh belakang, aku terus nonong je masok uma, kui3.. tu pun aku x cerita kat abah, kui3.. lantak la..

esoknya, masa dh siap nak balik ke Home~Sweet~Home~BBU, pi singgah umah makngoh nak amek pisang sesikat dua untuk mak aku nun di BBU.. then bile nak blah jer, abah cakap nak singgah surau dulu, solat maghrib, alang2 dah lalu kan. pe lagi, melayan le pokcik2 & atok2 yg ade kat suro tu, depa dok kecek banjar mix jawa la kot, yg aku sepatah aram pn x pehe, bile depa gelak, aku pn gelak. bile adzan dah berkumandang, masing2 sume amik port nak masuk surau lepas amik wudhu, aku d last yang masuk. that time, mase aku nak tanggal slipar, aku pandang pintu surau, sekali ade benda alah tu la dok berdiri kat sebelah dalam surau dekat dengan pintu.. sumpah~ memang nampak, macam aku cakap sebelum ni, x tau mane depan mane belakang.. fuh~ terus aku kalih pandangan biler dengar sjibik moto sampai, ore kampung tu nk jemaah sekali kat surau. bile aku pandang balik pintu tu, dh xder dah.. 

musykil~ benda tu ade dalam surau.. pertanyaan sampai sekarang yg x terjawab, benda baik ke benda x baik, dari dalam mimpi sampai realiti depan mata dalam jaga.. atau ia adalah permainan minda yang mengulang kembali ape yang ditonton dalam movie Jalan KARAK, tapi versi yang lain, jalan kahak, kui3.. beberapa hari kemudian, malam aku melepak dengan kakak & mak di ruang tamu nan selesa, aku pun menceritakan perihal tersebut pada mak, ringkasan ulasan mak "pi kemas bilik, jadi tempat jin bertandang dah". -pada sesape yang baik hati, time cuti2 ni xder keje, nak amik part time kemas uma aku terutama bilik aku tu, silekan la datang yer, contact me 1st k, leh wat appointment-.. 

sampai la sekarang ni, waktu ni, ketika ni, aku x tukar pun tido kat katil aku balik, best tido kt katil Along, tapi position aku tido kaki menghala ke arah kiblat seperti asal..

Sekian Sudah~

penantian

 jenuh dah menunggu
 apa pun x boleh
betul2 menguji kesabaran...
sabar aje lah...
x kan la nak biaq je comp ni on manjang...

sabar...

sabar...

sabar...

Monday, June 20, 2011

words to be memorize [2]

Aku mencurah sayang padanya,

aku memuja dirinya,

aku menulis akan dirinya,

aku mengandaikannya seolah kuntuman mawar..



Namun tak pernah dirasainya,

juga x diendahkannya,

juga seperti aku x wujud,

seperti bayangan sahaja..



Aku mengambil berat tentang dirinya,

dirinya seolah nyawaku,

tiada galang gantinya,

sayangku padanya melebihi dir ini..



Aku membilang saat untuk bertemunya,

detik demi detik,

aku menunggu waktu itu,

Dia menghitung detik menjauhiku..



Aku berseri-seri melihatnya,

memberikan senyuman bak mentari pagi,

dia bermuram duka memandangku,

bak mendung di balik awan memutih..



Lantas segala yang kulakukan sia-sia,

berharap sangat,

namun ianya memusnahkan jiwa raga,

biarku berlalu mengikut angin,

Kerna mungkin bayu itu akan mendamaikan jiwa..



kdangkala diri seperti berpasrah,

pasrah dengan segalanya,

biarkan bayu di pantai,

bertiup ke arahku,

sedamai angin malam..



curahan rasa ini,

ku tuju padanya,

hati bukan bersedih,

ia x bernyanyi,

tiada lagi melodi untuk ku dendangkan,

untuk memujuk hati ini..



tika ku dongak ke langit malam,

ku kira bintang di langit,

aku berkata,

Angin...

jika kau berhembus lembut melaluinya,

ktakan padanya...

aku cinta dia selamanya,



tika aku duduk di tepian pantai..

Air..

jika kau mengalir di sisinya,

beritahulah aku memohon maaf atas segalanya...



tika aku terlihat kawanan burung berterbangan,

Burung...

jika kau terbang melintasinya,

sampaikan kataku ini padanya..

" kita dipertemukan kerana takdir Allah..

kita dipisahkan kerana batas waktu seharian...

Namun kasih kita subur berpanjangan...

malah dirimu x pernah aku lupakan...

meski kita jarang bersama...

Namun doa yang aku panjatkan sentiasa terungkai dalam satu jambangan..

malah harumnya tersebar istimewa buat seorang Insan..

SEMOGA DIRIMU MEKAR DALAM BIMBINGAN CINTA ALLAH..amin~


~from JRMJ~

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails